Zdravá výživa batoľaťa
Prvé narodeniny dieťaťa sú pre rodičov v mnohých smeroch magickým dňom. Okrem zásadných vývinových zmien, ktoré sa obyčajne viažu práve s obdobím okolo jedného roka, veľa rodičov vníma tieto dni ako zelenú možnosti poľaviť v prísnych stravovacích návykoch. Po prvom roku už môže dieťa jesť všetko. Je to naozaj tak?
Ach to mlieko…
Prvými narodeninami sa z dojčaťa stáva batoľa. Napriek tomu, mlieko zostáva i naďalej veľmi dôležitou zložkou jeho jedálnička.
Dojčiace mamičky nemajú veľmi čo riešiť. Mýtus, že prvým rokom by sa malo bábätko definitívne rozlúčiť s materským mliekom, bol odborníkmi dávno vyvrátený a mnoho mamičiek dojčí svoje dieťa až do prirodzeného odstavenia. Ak patríte medzi ne, prvými narodeninami sa nič nemení a môžete si i naďalej užívať intímne spojenie so svojim dieťaťom.
Ak svoje dieťatko z akéhokoľvek dôvodu nedojčíte alebo neplánujete ďalej dojčiť, pravdepodobne uvažujete, aké mliečko bude v tomto období pre neho najlepšie. Väčšina odborníkov odporúča podávať deťom adaptované mlieka až do tretích narodenín. Niektoré mamičky však už v tomto období presedlajú na kravské mlieko, čo tiež nie je zlé rozhodnutie. Závisí to len na vás. V každom prípade nemusíte mať strach podávať svojmu batoľaťu mliečne výrobky, syry, tvaroh, jogurty a varené jedlá s obsahom kravského mlieka.
Radšej opatrne
Bolo by nerozumné chápať prvé narodeniny ako deň, od ktorého môžete dať svojmu dieťaťu zjesť naozaj čokoľvek. Aj v období druhého a tretieho roka je potrebné nové potraviny pridávať postupne, s odstupom niekoľkých dní, aby ste odhalili prípadné alergické reakcie. Medzi potraviny, pri ktorých by ste mali byť v tomto veku skutočne opatrní patrí soľ, plesňové syry, hríby, údeniny, korenisté jedlá, nedostatočne tepelne upravené mäso a vajcia. Nepreháňajte to ani so sladkosťami a sladenými limonádami. Cukor je strašiakom detského chrupu.
Zloženie zdravého jedálnička
Svojmu dieťaťu by ste sa mali postarať o pestrú stravu, bohatú na živiny, vitamíny a minerálne látky, ktoré potrebuje pre správny rast a vývin. Dennou súčasťou jedálneho lístka by malo byť ovocie a zelenina. Pravidelne zaraďujte aj obilniny, strukoviny, mäso, mliečne výrobky a zdravé tuky. Denný príjem môžete, rovnako ako u dospelého človeka, rozdeliť na päť jedál – raňajky, desiata, obed, olovrant, večera. Niektoré chody ešte, samozrejme, môže tvoriť mlieko.
Fotografia: © BigStockPhoto.com