Sezóna tekvice: tipy na recepty pre deti
Vedeli ste, že tekvica je najväčšia bobuľa na svete? Do Európy sa dostala vďaka Krištofovi Kolumbovi a v našich končinách je dominantou hlavne jesennej kuchyne, hoci jej sezóna sa začína už uprostred leta. Okrem toho, že svojimi nutričnými hodnotami je ako stvorená do diétneho jedálnička, pre vysoký obsah vitamínov a minerálov je výbornou voľbou i pre najmenších stravníkov.
Pre inšpiráciu máme pre vás tri chutné recepty.
Tekvicové rizoto
Budeme potrebovať:
- 1 šálku ryže
- 1 stredne veľkú tekvicu
- 2dcl vývaru
- 1 cibuľu
- maslo
- olej
- soľ
- sušené paradajky
- čerstvú petržlenová vňať
- strúhaný syr
Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Na masle orestujeme nasekanú cibuľku, pridáme tekvicu a sprudka osmažíme. Podlejeme vodou, osolíme a dusíme do mäkka. Celú zmes rozmixujeme ponorným mixérom a zmiešame s pripraveným vývarom. Na oleji sprudka opražíme ryžu a za občasného miešania postupne prilievame tekvicovú zmes, až kým ryža celkom nezmäkne. Pred odstavením pridáme sušené paradajky, nasekanú petržlenovú vňať a kocku masla. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu. Na tanieri môžeme posypať syrom.
Krémová tekvicová polievka
Budeme potrebovať:
- 1 stredne veľkú tekvicu
- maslo
- soľ
- smotanu na varenie/ sójové mlieko
Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Rýchlo orestujeme na kocke masla, osolíme a zalejeme horúcou vodou. Keď je tekvica mäkká, odstavíme ju z ohňa a celú zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Vrátime na oheň. Zjemniť môžeme smotanou na varenie alebo sójovým mliekom. Podávame s krutónmi, cestovinami alebo opečenými tekvicovými semienkami.
Tekvica ala ananás
Budeme potrebovať:
- 4kg očistenej tekvice
- 1l octu
- 2kg cukru
- 2 ananásové kompóty
Tekvicu nakrájame na kocky a zalejeme roztokom z 1 l octu a 3 l vody. Necháme takto stáť 12 hodín, najlepšie cez noc. Na druhý deň tekvicu scedíme, prepláchneme, zalejeme čistou vodou a asi 10 minút povaríme. Opäť scedíme a necháme vychladnúť. Zatiaľ si uvaríme nálev z 1 l vody a 2 kg cukru. Na dno zaváraninového pohára dáme 2 – 3 kúsky ananásu, dosypeme tekvicou a zalejeme pripraveným nálevom. Poháre zatvoríme a sterilizujeme 10 minút. Recept je pre vysoký obsah cukru menej zdravý, ale výborný aj pre mlsné jazýčky.
Dobrú chuť!
Fotografia: © BigStockPhoto.com